söndag 4 maj 2008

mums

Avokado- och fetabulgur

Tillagningstid 15 minuter

Antal portioner: 4

1 portion = 448 kcal

4 port okokt bulgur

0.5 st grönsaksbuljongtärning

200 gram ananas i bitar

1 st apelsin i bitar

2 st kiwi i skivor

2 st avokado i bitar

100 gram fetaost fett 16 %

100 gram salladsblad, gärna ruccola

4 skivor grovt lantbröd

Gör så här:
Koka bulgur tillsammans med dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 10-15 minuter. Låt bulgurn svalna. Blanda bulgur, ananas, apelsin, kiwi, avokado, smulad fetaost och salladsblad i en skål. Servera med grovt bröd.



Indisk majssoppa

Tillagningstid 20 minuter

Antal portioner 4

1 portion = 403 kcal

100 gram gul lök i stora bitar

1 msk olivolja

500 gram frysta majskorn

2 st grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

1 tsk vindalooh (indisk kryddpasta) ev mer

1 dl lättcreme fraiche

Varma myntasnittar:

8 skiva halvgrovt formbröd

1 dl KESO chili (Arla)

1 msk finhackad färsk mynta

Gör så här:

Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt majskorn, buljongtärningar, vatten och vindalooh. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rör ner creme fraiche. Kör soppan slät med en mixerstav.

Blanda keso och mynta. Lägg en klick keso på 4 brödskivor. Lägg på de återstående brödskivorna som lock. Stek mackorna i ett våffeljärn (det behövs inget fett).

Servera soppan med snittarna.



Kantarell och västerbottenrisotto

Tillagningstid 30 minuter

Antal portioner 4

1 portion = 466 kcal

4 dl kantareller eller trattkantareller

50 gram finhackad gul lök

1 msk margarin, ev mjölkfritt

4 dl avorioris okokt

7 dl vatten ev mer

2 st svampbuljongtärning

2 dl vitt matlagningsvin

100 gram riven västerbotten

Sallad:

100 gram isbergssallad eller liknande

200 gram tomater i bitar

1 st paprika i bitar

Gör så här:
Skär hälften av svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i en gryta (spara resten av svampen) i hälften av margarinet. Rör ner riset. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till riset, lite i taget. Rör samtidigt. Sammanlagt ska riset koka i minst 25 minuter. Avsluta med att röra ner vinet och allra sist riven ost.

Stek under tiden resten av svampen i en stekpanna.

Servera risotton med stekt svamp och sallad.



Vegogryta med saffran, mango chutney och jordnötter

Tillagningstid 20 minuter

Antal portioner 4

1 portion = 456 kcal

100 gram finhackad gul lök

4 klyfta vitlök, skivade

1 msk olivolja

300 gram aubergine i tärningar

300 gram squash i tärningar

1 pkt saffran

0.5 tsk ingefära

salt och peppar

4 msk mango chutney

1 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktosmatyoghurt

2 st skivade bananer

0.5 dl salta jordnötter

3 dl jasmineris

Gör så här:
Fräs all lök i olja i en stekgryta. Tillsätt aubergine och squash som får fräsa med i någon minut. Krydda med saffran, ingefära, salt och peppar. Tillsätt mango chutney och matlagningsyoghurt. Låt grytan småputtra i någon minut. Avsluta med banan och jordnötter som bara ska bli varma. Servera med kokt ris.


Inga kommentarer: