torsdag 30 april 2015

Ny basutredning har gjorts.

Sammanfattande bedömning

Patienten uppfyller kriterierna för Axel-1 diagnoserna Egentlig depression, suisidalitet och social fobi under utredningstiden. Tidigare diagnostiserad depression och suisidalitet bekräftas. Självskattas indikerar svår ångest.

Genomförd SCID-II bekräftar tidigare bedömd borderline personlighetsstörning. Patient faller även ut på fobisk och depressiv personlighetsstörning vilket stärker redan ställd diagnos.

Sammanfattningsvis uppvisar patient en omfattande problematik där emotionell instabilitet, depressivitet och ångest är de mest framträdande dragen. Den emotionella instabiliteten innefattar tomhetskänslor, självdestruktivitet, låg självkänsla och dissociativa symtom. Nedstämdheten är kopplad till känslor av ångest, självförakt och missmod inför framtiden. Även om tankar om framtiden finns saknar patient egen drivkraft till genomförande. I kontakten uppfattas patient som distansierad och mimikfattig.

Aktuella uttryck är ett molande ångestpåslag som ligger nära att bryta igenom i panikattacker. Denna ångest resulterar i olika former av undvikandebeteenden, främst ett retirerande till den egna lägenheten. I denna isolerade miljö blir patients depressiva tankar mer påtagliga. Ett ruminerande om sin egen otillräcklighet och oförmåga att förändra sin framtid leder till tankar om att inte finnas, att inte ha ett liv. Avsaknad av ändamålsenliga strategier för att kunna hantera ångestpåslag begränsar ytterligare patients vardag.

Depressivt utlösta hallucinationer har förekommit tidigare men bedöms inte vara av psykotisk valör.

Patient uppvisar stora svårigheter i att hantera stress, har bristande koncentrationsförmåga och uthållighet samt igångsättningssvårigheter gällande primär och sekundär ADL. Nedsatt arbetsminneskapacitet kan inte uteslutas.

Rekommendationer

Patient har genomgått ett flertal behandlingsförsök med lägre utfall än förväntat. Patient har kvarstående, omfattande funktionsnedsättning som präglar och begränsar hennes dagliga liv. Komplexiteten i sjukdomsbilden leder till bedömningen att  vidare utredning är befogad.

Patientens låga funktionsnivå, diskrepansen mellan språk och känslor och brister i planerings- och initiativsförmåga bedöms behöva utredas neuropsykologiskt. Föreligger autismspektrumstörning? Funktionsbedömning av arbetsterapeut kan ghe nödvändig kompletterande information.

Terapeutisk åtgärder ligger sannolikt inom sfären för beteendeaktivering och färdighetsträning men får efter genomförd neuropsykologisk utredning bedömas vidare.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Trots svårigheterna är det positivt att du nu är klar med basutredningen, ett stort steg framåt! Kram. /A

BellsHell - Drogerna och rakbladens Drottning sa...

Håller med föregående. Och nu har det gått ett tag sen du bloggade, så hur har du gått?

Whistler sa...

Det har fortfarande inte hänt något mer.
Vi får väll se hur det går.