Avokado- och fetabulgur
Tillagningstid 15 minuter
Antal portioner: 4
1 portion = 448 kcal
4 port okokt bulgur
0.5 st grönsaksbuljongtärning
200 gram ananas i bitar
1 st apelsin i bitar
2 st kiwi i skivor
2 st avokado i bitar
100 gram fetaost fett 16 %
100 gram salladsblad, gärna ruccola
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här:
Koka bulgur tillsammans med dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 10-15 minuter. Låt bulgurn svalna. Blanda bulgur, ananas, apelsin, kiwi, avokado, smulad fetaost och salladsblad i en skål. Servera med grovt bröd.
Indisk majssoppa
Tillagningstid 20 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 403 kcal
100 gram gul lök i stora bitar
1 msk olivolja
500 gram frysta majskorn
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1 tsk vindalooh (indisk kryddpasta) ev mer
1 dl lättcreme fraiche
Varma myntasnittar:
8 skiva halvgrovt formbröd
1 dl KESO chili (Arla)
1 msk finhackad färsk mynta
Gör så här:
Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt majskorn, buljongtärningar, vatten och vindalooh. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rör ner creme fraiche. Kör soppan slät med en mixerstav.
Blanda keso och mynta. Lägg en klick keso på 4 brödskivor. Lägg på de återstående brödskivorna som lock. Stek mackorna i ett våffeljärn (det behövs inget fett).
Servera soppan med snittarna.
Kantarell och västerbottenrisotto
Tillagningstid 30 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 466 kcal
4 dl kantareller eller trattkantareller
50 gram finhackad gul lök
1 msk margarin, ev mjölkfritt
4 dl avorioris okokt
7 dl vatten ev mer
2 st svampbuljongtärning
2 dl vitt matlagningsvin
100 gram riven västerbotten
Sallad:
100 gram isbergssallad eller liknande
200 gram tomater i bitar
1 st paprika i bitar
Gör så här:
Skär hälften av svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i en gryta (spara resten av svampen) i hälften av margarinet. Rör ner riset. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till riset, lite i taget. Rör samtidigt. Sammanlagt ska riset koka i minst 25 minuter. Avsluta med att röra ner vinet och allra sist riven ost.
Stek under tiden resten av svampen i en stekpanna.
Servera risotton med stekt svamp och sallad.
Vegogryta med saffran, mango chutney och jordnötter
Tillagningstid 20 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 456 kcal
100 gram finhackad gul lök
4 klyfta vitlök, skivade
1 msk olivolja
300 gram aubergine i tärningar
300 gram squash i tärningar
1 pkt saffran
0.5 tsk ingefära
salt och peppar
4 msk mango chutney
1 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktosmatyoghurt
2 st skivade bananer
0.5 dl salta jordnötter
3 dl jasmineris
Gör så här:
Fräs all lök i olja i en stekgryta. Tillsätt aubergine och squash som får fräsa med i någon minut. Krydda med saffran, ingefära, salt och peppar. Tillsätt mango chutney och matlagningsyoghurt. Låt grytan småputtra i någon minut. Avsluta med banan och jordnötter som bara ska bli varma. Servera med kokt ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar